Voor het eerst in jaren is de JO13 van Quintus er weer in geslaagd om op bezoek bij onze vrienden van Felixstowe & Walton United de Vis-Currey Cup te bemachtigen. Lees hieronder het verslag van een weekend vol onvergetelijke activiteiten.

Sommige dingen veranderen nooit en dat is maar goed ook. Hoewel, die paar coronajaren slaan we gemakshalve dan maar even over. Vrijdagochtend 3 mei stonden er in de kleine kantine weer achttien JO13-spelers klaar om de tocht naar Engeland te maken. Dit jaar vergezeld door een grote groep ouders trok de Quintus-brigade naar Hoek van Holland, om vandaar de oversteek naar Harwich te maken. Het interieur van de Stena Line had na enkele decennia een nodige make-over gekregen en de jongens waren ook dit jaar niet uit de voetbalkooi op het dek weg te slaan.

Na een enerverende boottocht werden we op Harwich onthaald door onze vrienden van Felixstowe & Walton United. Eenmaal bij de club aangekomen, voltrok zich een fascinerend tafereel. Waar de Engelse en Nederlandse jeugd doorgaans pas na een fase van aftasten écht mengen, gebeurde dat dit jaar al binnen een paar minuten. Na de nadere kennismaking zocht iedereen zijn gastgezin op en na een lange reisdag trok iedereen ‘huiswaarts’.

Ipswich Town

De zaterdag stond dit jaar volledig in het teken van Ipswich Town. In de ochtend kregen de jongens van Quintus, sommigen zaten nog vol met wilde verhalen over hoe cool hun gastgezin was, en hun maatjes van Felixstowe training van voormalig profvoetballer Cole Skuse. Hij speelde meer dan 600 wedstrijden in het Engelse betaald voetbal, waarvan bijna de helft voor Ipswich Town. Een training vol technische hoogstandjes, gevolgd door wat partijen. Helaas kon de training niet worden gehouden op het hoofdveld van Felixstowe, omdat er te veel regen was gevallen en dus week de groep uit naar een kunstgrasveld in Ipswich.

Handig voor deel 2 van het zaterdagprogramma: de promotiewedstrijd van Ipswich Town. Dat was nu nog maar een klein stukje rijden. Vorig jaar waren we met Quintus erbij toen de ‘Tractor Boys’ van het derde- naar het tweede niveau van Engeland promoveerden. Dat was uniek. Maar dit jaar kon Ipswich van het tweede niveau naar de Premier League promoveren. De vraag naar kaarten voor de thuiswedstrijd tegen Huddersfield Town was dan ook immens in Ipswich en omstreken. Gelukkig lagen er voor onze 18 spelers en de coaches Timo en Rik tickets klaar. Dankzij een 2-0 overwinning barstte er een waar volksfeest los, sommige jongens konden zelfs na afloop nog even het veld op om feest te vieren. ‘The Town are going up!’. Volgend jaar speelt Ipswich dus tegen Manchester City en Liverpool. Dat is weer eens wat anders dan de voorbije jaren, waarin clubs als Rotherham en Exeter City de tegenstanders waren.

Na de wedstrijd trok iedereen terug naar Felixstowe. Voor de verandering kregen de jongens een vrije avond, die door de meesten werd doorgebracht op de bowlingbaan en in de speelhallen op de pier.

De Vis-Currey Cup

Zondag moest het dan eindelijk gebeuren: het binnenhalen van de Vis-Currey Cup. Al stond de wedstrijd pas aan het einde van de middag op het programma. In de ochtend werden de jongens vermaakt tijdens een sessie klimmen en klauteren en in de middag speelden de vrouwen van Ipswich Town (derde niveau van Engeland) hun laatste wedstrijd van het seizoen op het hoofdveld van Felixstowe. Ze spelen al hun thuisduels bij de club en dit keer werd het nietige Billericay Town voor het oog van zo’n duizend supporters met 1-0 aan de kant gezet. De Quintus-spelers hadden vooraf de eer om bij de opkomst van de speelsters de vlaggen te dragen. Een mooie onderbreking van de middag.

Om half 6 werd er dan eindelijk afgetrapt voor de Vis-Currey Cup. Na een valse start voor de jongens van Timo en Rik kwam Felixstowe op 1-0. Het leek een kwestie van plankenkoorts, want na een kwartier nam Quintus de regie in handen en werd het 1-1 door Floris. Even later maakte Milan er 1-2 van en scoorde ook Wes nog voor de rust: 1-3. Quintus was los, gesteund door de meegereisde fanatieke ouders langs de lijn. Sommigen hadden zelfs een levensgroot spandoek gemaakt en achter het doel opgehangen! In de tweede helft wisselde Felixstowe er lustig op los, maar het hielp weinig. Toen Wes de 1-4 maakte, gevolgd door een opmerkelijke manier van juichen, kon het feest echt losbarsten. De 2-4 in de (veel te lange) blessuretijd was voor de statistieken. Wes zag zijn optreden beloond met de trofee voor man van de wedstrijd, maar nog mooier: na jaren is er eindelijk weer een Quintus-team in geslaagd om buitenshuis de Vis-Currey Cup te bemachtigen. Hoe mooi was het dat de beker werd uitgereikt door Mary Currey, de vrouw van de overleden Graham Currey, samen met Nol Vis de oprichter van de uitwisseling. De zondagavond bracht iedereen op de club door, waar voor een loterij en een feestavond was gezorgd.

Het toernooi

Zoals elk jaar als we in Felixstowe zijn, liep ook nu op maandagochtend het hele dorp uit voor de Fun Run. Duizenden inwoners rennen rondjes van één mijl om zo geld voor een goed doel op te halen. Ook dit jaar deden onze jongens – en ook enkele ouders – weer fanatiek mee. Het was de warming-up voor het toernooi dat in de middag op de club gepland stond. Het Vis-Currey 5v5 Festival werd op twee velden gespeeld. Felixstowe en Quintus deden met drie teams mee, maar er waren dit jaar ook weer teams van buitenaf uitgenodigd. Helaas bleek het deelnemersveld net iets te sterk voor onze jongens. Twee van de drie Quintus-teams haalden net niet genoeg punten om de finale te halen, waardoor deze trofee niet mee naar De Heul kon. Na het toernooi werden de nodige drankjes en pizza’s genuttigd, waarna iedereen moe maar voldaan naar huis ging.

Dinsdagochtend 7.00 uur was het moment van afscheid nemen alweer daar. Na een bomvol weekend vol onvergetelijke activiteiten zetten we koers naar Harwich. Dat het weekend zijn tol had geëist voor sommigen, werd al snel duidelijk. Felixstowe was amper uit zicht, of de eerste jongens begonnen al te knikkebollen. Eenmaal op de ferry verliep de terugreis zonder ook maar een onvertogen woord, waarvoor nogmaals complimenten voor de jongens.

Via deze weg bedanken we nog een keer onze vrienden van Felixstowe & Walton United. Wij kijken nu al uit naar het weekend van 26 augustus. Om het dan ook voor de Engelsen een onvergetelijk weekend te maken, kunnen we alle hulp gebruiken. Vooraf, maar ook tijdens het weekend. Gastgezinnen, barpersoneel, sponsors, iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen. Voor nu: bedankt voor een fantastistisch weekend.

De uitwisselingscommissie

Bas, Chris, Johan, Ronald, Peter-Paul, Youri