In het kader van beter laat dan nooit hierbij het verslag van de zeer geslaagde uitwisseling met onze vrienden van Felixstowe & Walton United. Voor de eerste keer sinds 2019 trok de jeugd van Quintus weer naar Engeland en dat werd weer een grandioos succes!

Vrijdag rond het middaguur krioelde het in de kleine kantine van de enthousiaste en licht zenuwachtige spelers van Quintus onder 13 en onder 12. Maar eenmaal uitgezwaaid in Hoek van Holland, vonden we al gauw ons plekje op de Stena Line en ging iedereen zijn eigen weg. De boottocht van Hoek van Holland verliep vlekkeloos en stond, uiteraard, in het teken van voetbal. Gelukkig schortte er niets aan de kooi op het dek, waardoor onze jongens zich daar konden uitleven. Een kooi zonder net of een net vol gaten, dat heeft de Noordzee de voorbije jaren menig Derbystar-bal opgeleverd, maar daarvan was dit keer geen sprake.
Rond het avonduur kwam Felixstowe in zicht. Het aparte is dat de boot altijd eerst daar langs vaart, om vervolgens een stuk verderop aan te meren in Harwich. Aldaar werden we opgewacht door onze Engelse vrienden, die ons met een minibus en een aantal auto’s naar het clubhuis van Felixstowe & Walton United brachten.

Vriendschap

En daar bleek maar weer eens dat sommige dingen (gelukkig) echt nooit veranderen. Hoewel de laatste keer dat we elkaar zagen alweer in 2019 was, werd maar weer eens duidelijk wat voor een speciale vriendschap er door de jaren heen tussen Quintus en Felixstowe & Walton is opgebouwd. Als vanouds werden we groots onthaald. Nadat alle kids hadden kennisgemaakt met hun gastgezinnen, trok iedereen huiswaarts.
Zaterdagochtend bleek al gauw dat de meeste jongens op hun eerste avond bij hun nieuwe Engelse vrienden de nodige nachtelijke uurtjes slaap hadden gemist. De Playstation of Xbox draaide in veel huizen overuren, maar dat mocht de pret op zaterdag niet drukken. In de middag vertrokken we met een hele stoet naar Ipswich Town. Een voetbalclub met een glorieuze historie, die op het derde niveau van Engeland bivakkeert. Hoewel, de Tractor Boys konden zaterdagmiddag in eigen huis tegen Exeter City na vier seizoenen weer promoveren naar het tweede niveau.
Door de jaren heen is gebleken dat een bezoek aan Ipswich Town tijdens het uitwisselingsweekend altijd een bonus is. Maar een promotiewedstrijd bijwonen is iets dat de jongens voor altijd zal bijblijven. Een kleine 30.000 supporters, onder wie circa twintig Heulse gelukkigen, zagen hoe zich op en rond het veld een volksfeest voltrok. Er werd negentig minuten volle bak gezongen, ook niet gek gezien het feit dat het al in de 28ste minuut 5-0 (!) stond. ‘The Town are going up!’ en ‘Norwich Shitty, we’re coming for you’ galmde er over de stampvolle tribunes. Na negentig minuten stond de score van 6-0 op het bord. Een veldbestorming van honderden supporters maakte het feest compleet. Met een promotie op zak pakten we de trein terug naar het clubhuis.
Daar stond de welbekende feestavond op het programma. Een (ietwat langdradige) bingo en een loterij met mooie prijzen zorgden voor het nodige vertier. De meeste jongens hadden het geluk aan hun zijde en keerden met een prijsje terug naar hun gastgezinnen.
Zondag moesten we vroeg uit de veren, want voor alle kids stond er een leuke activiteit op het programma. In een klimhal vol metershoge klimwanden werd er volop geklauterd en gelachen. Een mooi begin van de dag, die toch veelal in het teken stond van de Vis-Currey Cup, aan het begin van de avond.

Vis-Currey Cup

De Match of the day werd een uitputtingsslag van jewelste voor de jongens van Quintus. Op een enorm hoofdveld werden er drie keer (!) dertig minuten afgewerkt. Het brak de jongens in de laatste ‘helft’ op, want nadat Quintus in de eerste dertig minuten via de ontketende Wout op 0-3 was gekomen, sloeg in het verloop de vermoeidheid toe. Felixstowe bleef maar wisselen. Het werd 1-3, 2-3 en langzaam maar zeker voelde iedereen langs de kant dat Quintus het momentum kwijt was. In de laatste periode werd het dan ook nog 4-3 voor onze Engelse vrienden. Negentig minuten volle bak was net even te veel gevraagd voor onze jongens, die als leeuwen hebben gestreden voor de Vis-Currey Cup. De ons ontvallen Graham Currey en Nol Vis zullen vanaf een wolk met een glimlach hebben toegekeken hoe beide teams er een fantastisch en sportief schouwspel van maakten.

Drukke maandag

De maandag stond in het teken van een vol programma. In Engeland was het Bank Holiday, een vrije dag voor het hele land. En in het weekend dat Quintus elk jaar naar Felixstowe gaat, is er dan de Fun Run in het dorp. Duizenden inwoners van Felixstowe en omstreken rennen rondjes van één mijl om zo geld voor een goed doel op te halen. Ook dit jaar deden onze jongens weer fanatiek mee. Sommigen gingen zelfs zo fanatiek tekeer dat zij de nodige energie voor later hadden verspeeld.
Want in de middag vond het Felixstowe-toernooi plaats. Dit jaar geen teams van buitenaf, maar louter teams van Quintus én Felixstowe & Walton United. Zes teams trokken ten strijden en helaas konden onze jongens ook nu er niet met de volle buit vandoor gaan. Team Quintus 1 haalde op doelsaldo niet de finale. Misschien had het toch met de Fun Run te maken. Na afloop was er een barbecue georganiseerd, waarna iedereen voor de laatste avond moe maar zeker voldaan naar hun gastgezinnen terugkeerde.
En dan is er in zo’n weekend ook altijd een tijd van komen en een tijd van gaan. Dinsdagochtend vroeg verzamelden we bij de club om naar Harwich te worden gebracht. Daar lag de Stena Line weer op ons te wachten. Inchecken, plekje zoeken en uitrusten maar. Helaas zaten er dit keer wel de nodige gaten in het net op de voetbalkooi, waardoor de jongens niet helemaal los konden gaan.
Aan het einde van de middag werden we in Hoek van Holland groots onthaald door veel enthousiaste ouders, die uiteraard maar wat benieuwd naar alle verhalen waren. Na een afscheidswoordje in de kantine van Quintus zat het uitwisselingsweekend erop. Een fantastisch weekend, waarin geen enkele wanklank is gevallen en daar mogen we trots op zijn. Quintus staat er, ook na drie coronajaren nog altijd heel goed op in Engeland.
En nu? In het laatste weekend van augustus (25-28) komen onze vrienden van Felixstowe & Walton naar Kwintsheul. De uitwisselingscommissie is achter de schermen al druk bezig met de organisatie. Ook wij hebben tegen die tijd weer wat helpende handjes nodig. We gaan gastgezinnen zoeken, vrijwilligers optrommelen en sponsors benaderen. Mocht je iets willen betekenen, zoek dan gerust contact!

De uitwisselingscommissie

Bas, Chris, Johan, Peter-Paul, Ronald en Youri