Op de zonnige namiddag van zaterdag 29 oktober 2022 was het tijd voor de eerste topper in de 2e klasse zaterdag: Nummer 2 uit de competitie VV Quintus 2 op bezoek bij koploper VELO 3. Beide teams wisten tot aan zaterdag de volle pond te halen door alle vier de competitiewedstrijden in winst om te zetten. Hierbij moet wel gezegd worden dat VELO voornamelijk teams was tegengekomen uit de hogere regionen van de ranglijst en Quintus voornamelijk die uit de lagere regionen.

Met in het achterhoofd dat het halve team van VELO 3 nog mee zou kunnen komen met het eerste team van VELO, was het voor iedereen uit de groep van ‘De Sluwe Vos’ van tevoren bekend dat het een lastige klus zou worden om met een resultaat weer richting De Heul te kunnen vertrekken. Om de tegenstander van dienst zo goed mogelijk te kunnen bestrijden werd de zogeheten ‘kerstboom’ weer uit het stof gehaald. Een ingezakt Quintus met een compacte verdediging was het plan, waarbij geloerd werd op een aantal bruikbare counters met de klasse en snelheid van Daniël de Bruijn en Rooie Ruud aan de zijkanten en Jimmy Duijf centraal voorin.

Tijdens het verzamelen maakte doelverdediger Jeffrey ‘De man van Glas’ Vis aan de groep bekend toch niet 100% inzetbaar te zijn, waardoor het plan gemaakt werd dat Jordy vd Merwe vanuit het 4e direct door zou worden gezonden naar het sportpark aan de Noordweg in Wateringen om Jeffrey daar te vervangen. Hierbij begon Jeffrey wel aan de wedstrijd, maar zou Jordi hem vervangen nadat hij in zijn kanariegele kostuum zou verschijnen langs het veld. Een fantastisch en van tevoren haalbaar plan bleek achteraf toch het een en ander met zich mee te brengen, waarover zo meer.

Zo gezegd begon Quintus de wedstrijd als een compact team in de kerstboom-formatie waarbij de as zo veel mogelijk dicht werd gehouden. Door de klasse van VELO 3 werden alsnog een goed aantal kansen gecreëerd, welke in de eerste fase van de wedstrijd onschadelijk gemaakt konden worden wanneer zij dichtbij de goal van Jeffrey kwamen. Maar na een minuut of 15 en terwijl de brilstand nog op het bord stond was daar al het sein naar de zijkant dat het voor Jeffrey einde wedstrijd was. Hij moest gewisseld worden, nog zonder de aanwezigheid van Jordi. Hierdoor werd ervoor gekozen Rooie Ruud van de rechtsbuitenpositie naar doelverdediger te verplaatsen, waarbij Tim Spruijt de positie voorin overnam.

Het creëren van de kansen door VELO bleef doorgaan en zij kwamen steeds dichterbij de goal. Desalniettemin kwam daar het moment voor Quintus waar de kerstboomformatie op hoopte. Een middenvelder van VELO verloor op een gevaarlijke plek de bal, waarna de bal door Bryan ‘De Tank’ Brabander naar voren werd gebonjourd. De bal werd zo goed verwerkt dat deze meegenomen kon worden door Jim Duijf. Door het offensieve en riskante spel van VELO had Jim in de voorhoede nog één tegenstander voor zich. Hij wist zijn leeftijdsgenoot voorbij te spelen en achter zich te houden waarna de weg naar het goal open lag. Jim faalde niet en bracht de équipe op de 0-1 voorsprong.

Een aantal goede reddingen van de plaatsvervangende keeper zorgde er nog een tijdje voor dat de voorsprong in stand werd gehouden. Uit een afvallende bal van een corner van VELO viel uiteindelijk toch de 1-1, waarbij de speler van VELO de bal onbedoeld met een halve volley precies in de verre kruising wist te krijgen. Ongelofelijk zuur om zo de gelijkmaker om de oren te krijgen, nu de wedstrijd zich zo leek te ontwikkelen dat met de voorsprong voor Quintus de spelers van VELO zich meer en meer aan elkaar gingen irriteren en dat ook aan elkaar lieten merken.

Een kleine 10 minuten later wist Jarno vd Knaap de rechtsbuiten van VELO aan de zijkant van het veld neer te halen, waardoor VELO een vrije trap kreeg op een gevaarlijke plek. Na het snel gegeven fluitsignaal gaf VELO de bal direct voor, waarbij de Quintus-formatie nog niet geheel op zijn plek stond. Hierdoor wist de spits van VELO de bal te kunnen kopen richting het goal. Ruud dacht te bal makkelijk op te kunnen pikken, maar door een polletje op het kunstgras van veld 5 maakte de bal een zodanige gekke stuit waardoor onfortuinlijk naast de bal werd gegrepen, 2-1 voor VELO.

Vervolgens raakte onze rechtsback Mark van Steekelenburg in een duel ook geblesseerd, die na blessureleed als speler van het eerste team van Quintus weer wat minuten mocht maken in het 2e. Zijn vervanger Ruubsie Puupsie Oosterwijk maakte na een afwezigheid van een halfjaar weer zijn opwachting op het veld. Helaas betekende dit in de eerste helft al het tweede wisselmoment.

En daar was Jordi. Omgekleed en wel, liever zijn verdriet aan het wegdrinken van zijn verloren partij met het 4e, stond klaar om het doel te gaan verdedigen. Dit betekende echter wel dat Ruud zijn handschoenen aan de wilgen mocht hangen en weer mocht verplaatsen naar de rechtsbuitenpositie. Als gevolg hiervan mocht Tim Spruijt de bezigheid als bankverwarmer  weer voortzetten. Jordi er dus in voor Tim, oftewel wisselmoment drie. De Sluwe zag de bui al hangen, deze scheids gaat de regeltjes nauw volgen wat betekent dat het maximaal aantal wisselmomenten nu al is bereikt. Andere wissels Bassie Valluk en Mike Tetteroo werden daarom al ingelicht dat dit voor hun wel is kon betekenen dat ze een invalbeurt wel op hun buik konden schuiven. Hoe ongelukkig het ook was, niemand die er wat aan kon doen.

In het vervolg van de eerste helft kreeg VELO nog een aantal grote kansen, waarvan een paar zowat perfecte uitgespeelde aanvallen en wat gevaarlijke momenten uit corners. Voor de rust viel nog de 3-1. Ruupsie werd al meerdere keren helemaal dol gedraaid door de kale linksbuiten, welke zichzelf vlak voor de rust in schietpositie wist te manoeuvreren. Zijn schot werd nog gekeerd, maar de rebound werd raak geschoten door een andere speler van VELO, 3-1.

Met een 3-1 voorsprong voor VELO werd de rust ingegaan. In de kleedkamer kwam de groep tot de conclusie dat het team haar meerdere moest herkennen in VELO op voetbaltechnisch gebied. Hierbij was het voor de 2e helft de taak de tussenstand zo lang mogelijk hetzelfde te houden, waarbij gehoopt werd op een aantal kansen welke dan hopelijk leidden tot een 3-2 en eventueel ook 3-3. Met een banaantje en wat vocht in maag, werd vol goede moed de tocht richting het veld gemaakt.

Het vasthouden van de tussenstand van 3-1 lukte lange tijd, echter lukte het de equipe van De Sluwe niet haar beperkte kansen af te maken. Halverwege de 2e helft begon de vermoeidheid er in te slepen, waardoor de fouten en onzorgvuldigheid zich opstapelden. VELO kreeg meer en meer de ruimte waardoor de tussenstand uiteindelijk op liep naar de eindstand van 7-1. Al met al uiteindelijk een teleurstellende middag, waarvan de mannen van Quintus de geleerde lessen door de slimmigheidjes van VELO met zich mee moeten nemen naar de volgende wedstrijd de week erop. Na de wedstrijd werd nog een enkele tarwesmoothie genuttigd op het sportpark van VELO, waarna snel de tocht richting ons eigen sportpark werd gemaakt om in lederhosen bij het Qtoberfest aanwezig te zijn. Het Qtoberfest was voor ieder een groot succes waarbij de spelers van Quintus 2 genoeg halve liters naar binnen wisten te beuken om de verliespartij van een aantal uur eerder snel te doen vergeten.

Komende zaterdag 5 november 2022 staat er wederom een belangrijke pot op het programma, namelijk de thuiswedstrijd tegen Die Haghe 3 om 12:00 op Sportpark De Leeuwerik. De schrijver van het verslag van deze wedstrijd is Daniël de Bruijn.

Sportieve groet,
Daan van der Valk