Wat doe je als zzp‘er als je door de coronacrisis ineens een compleet lege agenda hebt? Een groepje Westlanders houdt daarom vrijdagavond in De Veiling in Poeldijk een heuse televisiemarathon, die ze ‘Samen voor de Regio’ hebben genoemd.

,,We kunnen bij de pakken neer gaan zitten, maar ook iets creatiefs doen met onze tijd en kwaliteit”, zegt Rob Veenman, één van de initiatiefnemers. Samen met Rolf van Koppen, Bart Kester, Kevin Kouwenhoven, Michiel van der Kuy, Jasmijn van Eis-van Holsteijn en Chilla Verhagen stak Veenman de koppen bij elkaar. ,,Toen werd al vrij snel het idee geboren om te kijken of we een brug kunnen maken naar het coronavirus.”

Het wordt een benefietavond, maar dan niet eentje om geld in te zamelen. ,,Het lijkt misschien qua gevoel op een benefiet, maar we doen het niet voor het geld”, zegt de presentator.
,,Het wordt een soort actieavond om mensen mee te nemen met wat er allemaal gebeurt op het gebied van het coronavirus. En ook welke impact dit heeft in het Westland en wie erdoor worden geraakt. Het is deels informatief, maar we gaan ook de verbinding zoeken. Vraag en aanbod aan elkaar koppelen. We willen ludieke acties om er voor elkaar te zijn in gang gaan zetten.”

De initiatiefnemers plaatsten al een paar ‘teasers‘ op sociale media en merkten dat er in een mum van tijd heel veel reacties op kwamen. ,,We zijn in een achtbaan gestapt waarvan we nog niet weten waar die eindigt, behalve dan dat het heel groot wordt. Alle gasten die we benaderen, zoals burgemeester Bouke Arends, Tweede Kamerlid Arne Weverling, Shirley Schelkers van MKB Westland en Liesbeth Koornneef van Vitis Welzijn, allemaal willen ze meedoen.”

We zijn in een achtbaan gestapt waarvan we nog niet weten waar die eindigt, behalve dan dat het heel groot wordt

Ook bedrijven willen het evenement ondersteunen, stellen de initiatiefnemers. ,,Generations levert bijvoorbeeld belangeloos apparatuur, DB Telecom zet kosteloos een telefooncentrale neer voor ons en De Veiling stelt de locatie gratis ter beschikking. We merken aan alle kanten dat mensen graag willen helpen en dat is natuurlijk supergaaf.”

Het programma van de televisiemarathon, die live bij de WOS wordt uitgezonden, bestaat uit drie onderdelen. Veenman: ,,Ik ga een talkshow doen, met de gasten aan tafel. Dat is het centrale punt. Daar vandaan gaan we schakelen naar een desk waar alle acties binnenkomen. Daar staat Kevin en hij gaat in beeld brengen wat er al gebeurd is aan acties en wat er nu spontaan ontstaat.”

Er is ook een team waar mensen naartoe kunnen bellen als ze hulp nodig hebben. ,,Er is al veel aanbod, maar nog relatief weinig vraag. Dat komt ook omdat die doelgroep nog niet zo heel erg actief is op social media, maar wel naar de WOS kijkt. Jeroen Toet gaat op pad en gaat in de kernen kijken wat er gebeurt. We gaan hem ook aan het werk zetten door acties in beeld te brengen. We schakelen continu van het een naar het ander en dat allemaal live. Qua programmering zitten we nu op drie uur en het zou me niks verbazen als het nog langer wordt.”

Een probleem is wel dat er vanwege het coronavirus geen publiek bij mag zijn. ,,Dus in dat opzicht wordt het wel een extra uitdaging”, bekent Veenman. ,,Het geeft de ernst van de situatie nog maar eens aan. We gaan ook tafelmicrofoons neerzetten zodat we niet te dicht bij de gasten komen. Er moet genoeg afstand zijn tussen de gasten en de presentator, want wij willen ook laten zien dat we het heel serieus nemen. Gasten kunnen ook niet blijven hangen, want er komen weer nieuwe gasten aan. De kijkers op televisie vormen ons publiek.”

Dat wil niet zeggen dat mensen niet langs kunnen komen met ludieke acties, maar ze mogen niet naar binnen. ,,We hopen dat er dingen op straat gaan gebeuren. Het moet écht een sneeuwbaleffect krijgen en kijkers moeten het overnemen. Iemand die een videoboodschap voor zijn of haar oma heeft, maar die niet kan bezoeken. Of iemand die een kaartje bij de buurvrouw door de bus gooit omdat zij niet naar buiten mag, dat soort dingen. Als ik zie wat er nú al gebeurt, dat is echt heel vet.”

Bron: AD, Fred Vermeer