Het is inmiddels al weer een tijd geleden, maar onder het mom beter laat dan nooit hier een terugblik op een wederom geslaagde uitwisseling met onze Engelse vrienden van Felixstowe & Walton United. Tijdens het laatste weekend van augustus werd er voor de zoveelste keer een hoofdstuk toegevoegd aan het verhaal over de uitwisseling tussen de JO13-jeugd van Quintus en de leeftijdsgenoten van Engelse kant. Hieronder het verslag van een in onze ogen zeer geslaagd weekeinde, waarin weer tal van vriendschappen zijn gesloten.

Vrijdag 24 augustus

Vrijdagavond omstreeks 18 uur konden we de groep Engelsen in de kantine verwelkomen. Vijftien jeugdspelers, twee coaches, de commissieleden en plusminus twintig ouders maakten dit keer de oversteek vanuit Felixstowe naar Hoek van Holland. Na een kort maar krachtig ontvangst op Quintus gingen de Engelse jongens in tweetallen met hun Heulse gastgezinnen mee om wat te eten en zich vervolgens weer naar Quintus te snellen, aangezien de avondwedstrijd van ADO Den Haag tegen Fortuna Sittard op het programma stond. De planning was wat krap, maar uiteindelijk misten de meesten slechts de eerste minuut van de wedstrijd. Over het wedstrijdverloop mochten we niet klagen: ADO won in een enerverende wedstrijd met 3-1. Zo aantrekkelijk als de wedstrijd was, zo erbarmelijk waren de weersomstandigheden. Gelukkig was er op de bovenste rijen van de tribune nog wat plek want het kwam met bakken uit de hemel. Het mocht de pret van de overwinning echter niet drukken!

Zaterdag 25 augustus

Zaterdagochtend stond de Match of the day op het programma. De laatste jaren bleek Quintus telkens wat te sterk voor Felixstowe en zodoende waren de Engelsen dan ook uit op revanche. De inzet van de wedstrijd: de Vis-Currey Cup, vernoemd naar de twee grondleggers van de vriendschap tussen beide clubs. Onder toeziend oog van een voor Quintus-begrippen groot publiek, waaronder Nol Vis, werd er om 9:30 afgetrapt. De weersvoorspellingen voor de gehele zaterdag waren niet al te best, maar daar was tijdens de wedstrijd niet veel van te merken. Al snel kreeg Quintus enkele grote kansen, wat uiteindelijk resulteerde in de 1-0. Niet veel later verdubbelde de ploeg van Bram de marge. De voorsprong was verdiend, maar het hard werkende Felixstowe kreeg zeker ook de kansen. Nog voor het rustsignaal maakten de roodwitten dan ook de 2-1. In de tweede helft scoorden beide ploegen nog éénmaal waardoor de Heulenaren met de winst aan de haal gingen. Zo blijft de Vis-Currey Cup nog minimaal tot mei aan de Leeuwerik te bewonderen. Voor degenen die nog niet langs de nieuwe bestuurskamer zijn gelopen, wordt het wel een keer tijd om dat te doen. Peter-Paul heeft een mooie vitrinekast verzorgd waarin tal van herinneringen te bewonderen zijn die met de uitwisselingen van Quintus en de Engelsen te maken hebben. Zo liggen er oude foto’s, vaantjes, programmaboekjes en nog veel meer tastbare aandenkens uit het verleden. Schroom niet om even langs te lopen!

Nadat alle jongens op de club wat hadden gegeten, vertrokken ze naar Drievliet voor een middagje plezier. Gedurende heel de middag vielen er een paar korte buien, maar over het algemeen mochten we wederom niet klagen bij de weersgoden.

In de avond stond de gebruikelijke feestavond in de grote kantine op het programma. Vanaf 20 uur druppelden de gasten in grote getalen binnen. Ook de Engelse ouders, die de middag in Delft hadden doorgebracht waren allemaal aanwezig. Onder het genot van een drankje en muziek werden er over en weer ervaringen en verhalen uitgewisseld. Tussendoor hadden commissieleden Chris en Youri een voetbalquiz georganiseerd voor alle jongens. Na de benaderingsvraag hoeveel doelpunten er in totaal werden gemaakt op het WK 2018 kwam Ryan uit het Felixstowe-kamp als winnaar uit de bus. Na de quiz gingen Nol en Thijs over tot de loterij, waarvoor weer enorm veel loten voor waren verkocht. Via deze weg nogmaals een bedankwoordje naar iedereen die een prijs gesponsord heeft! Tot slot werd de dansvloer nog eens goed getest door zowel Engelse als Nederlandse kant. Absoluut een geslaagde avond!

Zondag 26 augustus

Waar de meeste gezinnen het zaterdag ietwat laat hadden gemaakt, was er zondag iets meer ruimte om uit te slapen. Rond het middaguur werd iedereen op de club verwacht, waar de organisatie een toernooi in elkaar had gepuzzeld. De weersvoorspellingen beloofden weinig goeds voor de zondag, maar uiteindelijk vielen er pas aan het einde van de middag wat spetters. Normaliter konden we aansluiten bij het jeugdtoernooi, waar de JO13 van Quintus en Felixstowe logischerwijs tegen de JO13-elftallen uit de regio zouden spelen. Echter viel het jeugdtoernooi dit jaar een weekje later, waardoor we de koppen bij elkaar moesten steken om zelf op zoek te gaan naar deelnemende clubs. De uitkomst was erg positief, met een zeer gevarieerd deelnemersveld. Zo verwelkomden we een meidenelftal van DSVP, die overigens door alle aanwezigen veel lof kregen over hun vertoonde spel, en een JO11 lichting van Spartaan’20, een van de grootste clubs uit de regio als het gaat om de jeugd. Het streven was tot op de dag van het toernooi om met twee poules te starten, ware het niet dat ARC uit Alphen aan de Rijn, die hadden toegezegd om te komen, niet kwamen opdagen. Na wat telefoontjes bleek het binnen de vereniging daar om een misverstand te gaan, waardoor we genoodzaakt waren om de tweede poule te schrappen.

Desalniettemin heeft menigeen hun voetbalhart kunnen ophalen tijdens het toernooi, want de variatie aan speelstijlen was de perfecte mix voor een mooie voetbalmiddag. De JO13 van Quintus bleek de uiteindelijke winnaar van het toernooi, gevolgd door de mannen van Spartaan’20 (die aangaven volgend jaar graag weer van de partij te zijn). Het brons ging naar Felixstowe en de laatste plaats was voor de meiden van DSVP, maar zoals gezegd hebben we genoten van hun voetballende prestaties.

In de avond hadden de gastgezinnen met hun Engelse jongens een vrije avond. Sommigen kozen ervoor om er nog op uit te trekken. Zo kwam de commissie een deel van de groep tegen bij op de bowlingbaan. Andere gezinnen kozen daarentegen voor hun welverdiende rust.

Zo kunnen we terugkijken op een fantastisch weekend, iets wat eigenlijk op voorhand al vast stond. Elk jaar rond mei als we de oversteek maken naar Engeland worden de Heulse jongens daar in de watten gelegd. We zijn blij dat ook wij elk jaar succesvol op de steun van ouders en andere vrijwilligers kunnen rekenen om het weekend tot een daverend succes te maken. Van mensen achter de bar tot ‘rijouders’, van gastouders tot scheidsrechters, namens de organisatie ontzettend bedankt voor al jullie hand- en spandiensten!!