Uitwisseling der uitwisselingen

/, Jeugd, Verslag/Uitwisseling der uitwisselingen

Afgelopen weekeinde trok er voor de 34e keer een groen leger aan Quintus-spelers naar Engeland. Zestien spelers uit de JO-13 hadden dit jaar de eer om namens Quintus onze Engelse vrienden van Felixstowe & Walton United te bezoeken. Het zou op voorhand een speciale editie worden aangezien oud-commissieleden Nol Vis, de grondlegger van de uitwisseling, Thijs Helleman en Peter Zwinkels en hun vrouwen dit jaar ook weer eens de oversteek maakten. Hier een terugblik op wederom een onvergetelijk weekeinde.

Vrijdag 4 mei

Na een kort samenkomen in de kleine kantine vertrok de groep spelers, de coaches Roy, Bas en Dennis, commissieleden Peter-Paul, Johan, Chris en Youri en de bovengenoemde oud-commissieleden richting Hoek van Holland. Eenmaal aan boord van de Stenaline gingen de jongens hun eigen weg. Op het dek vonden we de welbekende voetbalkooi, waar sommigen zowat de hele heenreis hebben doorgebracht. Daarnaast vermaakten de boys zich uitstekend tussen de spelcomputers en de massagestoelen (die binnen enkele minuten alweer waren gesaboteerd, zodat er geen geld in hoefde te worden gegooid). De boot vertrok rond 14:30 en na zo’n vijf uur doemde de Engelse kust op. Dat de weergoden ons goedgezind waren, is een understatement. De zon scheen aan een stuk door en door de minieme wind, en dus de weinige golven, is gelukkig niemand zeeziek geworden. Eenmaal aan wal werden we opgewacht door Nigel en Dennis, twee commissieleden – en inmiddels vrienden – aan Engelse zijde. De laatste te nemen horde was de busreis van de haven van Harwich naar het clubgebouw van Felixstowe. Dat de jongens niet konden wachten om hun Engelse vrienden en gastgezinnen te kunnen ontmoeten was in de bus duidelijk zichtbaar (en hoorbaar). Rond 21:00 kwamen we dan eindelijk aan op de plaats van bestemming: de nieuwe accommodatie van Felixstowe & Walton United. De kids werden gekoppeld aan de gastgezinnen en na een lange dag trok iedereen huiswaarts om zich op te laden voor de Match of the day de volgende morgen.

Zaterdag 5 mei

Zoals elk jaar stond ook dit keer de wedstrijd om de Vis-Currey Cup op het programma. De afgelopen jaren slaagde Quintus er steeds in om de beker mee naar huis te nemen en dus was het aan de coaches Roy, Bas en Dennis om de jongens op scherp te zetten, zodat de trofee ook dit jaar weer mee naar De Heul kon. De jongens werden om 09:00 op de club verwacht, de aftrap zou rond 10:30 zijn. Eens te meer hadden de weergoden een goede bui want er was geen wolkje te bekennen aan de lucht en de temperatuur was zeer aangenaam. Felixstowe zou in de eerste helft aantreden met de Whites van hun U12, het tweede bedrijf zou Quintus het dan opnemen tegen de Reds van de U12s. De groep van Felixstowe had wel wat voor hun kiezen gehad in de aanloop naar het weekeinde. In een eerder stadium van het seizoen was de coach vertrokken, en met hem enkele goede spelers. Tot overmaat van ramp kreeg een van de coaches daags voor onze komst een hartaanval en zodoende stond er een interim-trainer voor de groep. Gelukkig gaat het goed met de man in kwestie. Over naar de wedstrijd. De mannen van Roy begonnen scherp aan de wedstrijd en na enkele gemiste kansen was het Tyler die de score met een knap afstandsschot opende: 0-1. De Engelsen waren hardleers aangezien Tyler enkele minuten later de bal wederom van grote afstand achter de doelman mikte: 0-2. De ban was duidelijk gebroken want in kort tijdsbestek liep Quintus uit naar 0-5. De treffers kwamen op naam van Lars Kleer, Roel en wederom Tyler, die met een hattrick dus aardig zijn stempel op de wedstrijd wist te drukken. Zoals eerder vermeld nam Quintus het de tweede helft op tegen de Reds van Felixstowe. Het niveauverschil tussen de eerste en de tweede helft was (vooral fysiek) al snel zichtbaar aangezien Quintus het een stuk lastiger had na de rust. Na een paar grote kansen van Felixstowe belandde de bal na een scrimmage uiteindelijk in de goal: 1-5. Even later kregen de gastheren een vrije trap tegen op ongeveer twintig meter van de Heulse goal. Deze werd met een snoeihard schot in de kruising geschoten: 2-5. De voor rust opgelopen schade voor Felixstowe was echter te groot om de spanning in de wedstrijd terug te brengen en na een uur spelen bleek Quintus met een 2-5 overwinning de terechte winnaar van de Vis-Currey Cup. De meegereisde Nol Vis, medegrondlegger van de uitwisseling, reikte de beker uit en haalde in zijn speech zijn inmiddels overleden vriend Graham Currey aan. Het was een emotioneel moment voor Nol omdat het die zaterdag de sterfdag van Graham, die vier jaar geleden is overleden, betrof. Ook de vrouw van Graham, Mary, en hun zoon Ian waren zichtbaar ontroerd. Een onvergetelijk moment voor eenieder die erbij was.

Na afloop was er voor iedereen wat te eten en in de middag trokken de jongens met z’n allen naar de Footgolfbaan, voor een leuke activiteit. In de avond maakte iedereen zich langzaam op voor de feestavond op de club. Zoals eerder aangehaald, heeft Felixstowe sinds juli 2017 de beschikking over een nieuw clubgebouw. Het oude gebouw staat er nog steeds, maar dat zal binnenkort tegen de vlakte gaan. Dat de club er met het nieuwe clubhuis op vooruit is gegaan, is wel zeker. Dat er net zo goed een feestje gebouwd kon worden als in het oude, is ook gebleken. De traditionele loterij, waarbij talloze leuke prijzen te winnen waren, was een van de hoogtepunten van de avond. Daarnaast hadden de Engelsen nog een activiteit georganiseerd: horse racing. Nu is het niet zo dat er daadwerkelijk viervoeters door de kantine banjerden, maar het spel werd gespeeld op een stuk vloerzeil met zes houten paarden en twee dobbelstenen. Het spel werd zeer fanatiek gespeeld en leverde hilarische taferelen op. Verder galmde er afwisselend Engelse en Nederlandse muziek door de speakers. Kortom, het was een zeer geslaagde avond en bovenal een zeer geslaagde dag.

Zondag 6 mei

Na een vermoeiende zaterdag stond zondag het toernooi op het programma. Naast de twee teams van Quintus en de drie teams van Felixstowe & Walton United namen ook teams van Needham Market Phoenix, Kirton Kestrels en St Johns deel aan het toernooi. Voor de derde dag op een rij hadden we niets te klagen over het weer. Misschien was het zelfs iets te warm voor de jongens om te voetballen. De eerste wedstrijden begonnen rond 10:00. Al snel bleek dat zowel Quintus Green als Quintus White het lastig hadden tegen het fysieke spel van de Engelsen. Het speelveld was immers klein en het was zes tegen zes, wat onze jongens zeker niet meer gewend zijn. Quintus White slaagde er niet in om door de groepsfase heen te komen maar Quintus Green had aan de 2-0 zege op een van de Felixstowe teams in de laatste wedstrijd precies genoeg om door het oog van de naald de halve finales te bereiken. De halve finales bestonden uit Quintus Green – Needham Market en Felixstowe Reds – Needham Market. Nee geen typefout, ook Needham Market deed met twee elftallen mee aan het toernooi. Quintus versloeg het fysiek sterke Needham en Felixstowe versloeg Needham na penalty’s waardoor de gedroomde finale Quintus – Felixstowe op het programma stond. Om de spanning wat op te bouwen en de spelers nog wat rust te gunnen vond er eerst een loterij, de zogenaamde raffle, plaats. Nadat alle prijzen waren verdeeld, begon de finale uiteindelijk. Al snel bleek dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren en dat scoren, zoals dat het hele toernooi al was, lastig bleek. Na het laatste fluitsignaal was de brilstand nog steeds aan de orde en zo waren er strafschoppen nodig om tot een winnaar te komen. Menig toeschouwers hadden hun geld wel op Felixstowe willen zetten want hun keeper vertolkte een heldenrol in de halve finale door twee penalty’s te stoppen. De penaltyserie verliep lange tijd in het voordeel van Felixstowe, dat zelfs op matchpoint kwam. Deze strafschop werd echter naast geschoten en Quintus maakte daar dankbaar gebruik van. Het gevolg: Quintus kwam op matchpoint na een feilloos ingeschoten penalty door keeper Roel. Sampson, de eerder bewierookte Felixstowe-goalie slaagde er niet in zijn zenuwen in bedwang te houden en miste de laatste strafschop. Hierdoor veranderde hij van held tot schlemiel en ging Quintus met de eindwinst aan de haal. Een knappe prestatie van de Heulenaren, die zo de dubbel binnen sleepte.

Rond 17:00 vond er toch wel een heel speciaal moment plaats. Dat er oud-commissieleden mee waren, moet de lezer inmiddels wel duidelijk zijn. En dat was niet zonder reden. Vorig jaar viel ons op dat er op het oude, vervallen clubgebouw van Felixstowe een klok hing, maar dat deze niet meer werkte. Tijd is in meerdere opzichten een merkwaardig verschijnsel. Heb je tijd voor nog een drankje of moet je naar huis? Maar de tijd heeft ons ook talloze vriendschappen gebracht in de periode dat we naar Engeland zijn afgereisd. Aangezien Felixstowe, zoals jullie weten, een nieuw clubgebouw heeft, leek het ons een goed idee om als vereeuwiging van onze vriendschap een nieuwe klok cadeau te doen voor het nieuwe clubhuis. Een kleine shoutout naar commissieleden Chris en Youri voor het verkrijgen, verfraaien en vakkundig verpakken van dit cadeau. De grondlegger van de uitwisseling, Nol Vis, mocht de klok zondagmiddag onder toeziend oog van een select groepje genodigden aan de Engelsen overhandigen. Het was een onvergetelijk moment, want ook voor Nol, zo gaf hij zelf aan, is het waarschijnlijk de laatste keer dat hij de oversteek maakt. Zoals we wel een klein beetje hadden verwacht – het is immers een uitwisselingsweekend – hadden de Engelsen ook een cadeau voor ons. Nigel en Dennis, twee heel belangrijke pionnen aan de kant van de Engelsen, hadden de oude klok van het oude clubhuis op laten knappen (hij werkt overigens niet meer) en overhandigden deze op hun beurt aan Quintus. Binnen afzienbare tijd zal deze een mooi plekje op de club krijgen, dus schroom niet om te komen kijken. Daarnaast deed de president van Felixstowe & Walton United ons een origineel, zeer waardevol schilderij van het oude clubhuis cadeau. En alsof dat nog niet genoeg was hadden de Engelsen een boekje laten maken met de geschiedenis van het oude clubgebouw en de historie van Felixstowe met het Nederlandse voetbal. Zo blijkt dat Felixstowe in 1894 (!) tegen Sparta Rotterdam heeft gespeeld. Samenvattend was de overhandiging van de klokken tussen Nol en Nigel en Dennis een heel waardevolle herinnering. Zondagavond stond er niets op de planning en was iedereen vrij om te doen.

Maandag 7 mei

Na twee dagen vol voetbal stond maandagochtend om 11:00 de Funrun op het programma. De naam doet het al vermoeden: het is eigenlijk een loop waarbij plezier voorop staat. Zo kozen de fanatiekelingen ervoor om de rondjes in een flink tempo af te leggen. Lars van Ruijven en Roel vielen hierin in positief opzicht op, chapeau mannen! Anderen vonden het na twee intensieve dagen wel welletjes en kozen ervoor het wat langzamer aan te doen. Geen probleem uiteraard, het weer leende zich er uitstekend voor en langs de route stonden genoeg mensen met waterpistolen- en ballonnen om voor de nodige verkoeling te zorgen. Na de funrun hadden we min of meer wat vrije tijd, om 15:00 zouden er op de club wat spelletjes plaatsvinden. Dit mondde uit in een groot waterballet, wat voor heerlijke verkoeling zorgde. Daarnaast werd er nog een wedstrijd tussen de ouders en de trainers en de kinderen gespeeld (jong tegen oud). Dit leverde komische beelden op aangezien er in de hitte zomaar vijftig man (niet helemaal eerlijk verdeeld, maar oke) op het veld stonden. Het waren uiteindelijk de jonkies die na een golden goal met 6-5 aan het langste eind trokken. In de avond was wederom niet veel gepland. Na een lange dag brachten de kids wat tijd door bij de gastgezinnen en de comités kwamen voor een barbecue bijeen bij organisator Dennis thuis.

Dinsdag 8 mei

In alle vroegte werden we om 6:30 op de club verwacht. Na een waanzinnig weekeinde was het tijd om afscheid te nemen van onze Engelse vrienden. Achterin de bus was het duidelijk een stuk rustiger dan op de heenreis, niet gek na een paar zeer actieve dagen. Eenmaal op de boot moesten we al gauw een tegenvaller verwerken want het net op de voetbalkooi ontbrak op deze boot. Desondanks durfden de jongens het aan om een balletje te trappen, met als gevolg dat de Noordzee sinds dinsdag twee voetballen rijker is. In Hoek van Holland werden we warm onthaald door de ouders en toen we weer terug waren aan de Leeuwerik sloten de commissieleden, de coaches en grondlegger Nol het weekeinde af. Namens de begeleiding moeten we iedereen bedanken voor zijn of haar inzet en moeten we de kinderen een groot compliment maken hoe zij zich in Engeland hebben gedragen. Vanuit de kant van de gastgezinnen en de Engelse begeleiding kwamen louter positieve berichten en zij kunnen niet wachten om in augustus de oversteek naar Nederland te maken. Over een aantal maanden gaan wij net zo onze best doen om het de Engelsen naar hun zin te maken en daarbij kunnen we alle hulp goed gebruiken.

Samenvattend was het in meerdere opzichten een zeer speciale uitwisseling. Zo maakten oud-commissieleden Nol, Thijs en Peter en hun vrouwen weer eens de oversteek. Zo vereeuwigden we onze vriendschap met de Engelsen door hun een klok cadeau te doen en kregen we er op onze beurt een voor terug. Zo sloot Roy, met de hulp van coaches Dennis en Bas, zijn laatste uitwisseling als trainer van de JO-13 af door wederom de dubbel in de wacht te slepen (Vis-Currey Cup en het toernooi). Gefeliciteerd! En zo zijn er dit weekend weer een paar hechte vriendschappen ontstaan tussen de Engelse en de Nederlandse jongens. Daar doen we het ten slotte allemaal voor.

Youri Zaat namens de Engeland-commissie

PS: Voor de geïnteresseerden hieronder de link van Felixstowe & Walton Football Club. Zij zijn dit jaar gepromoveerd en zijn slechts drie promoties verwijderd van professioneel voetbal (de welbekende League Two):

http://www.felixstowefootball.co.uk/

 

 

 

 

2018-05-10T20:50:33+00:00mei 10th, 2018|Algemeen, Jeugd, Verslag|